Padan Fain 4

2.9. HERİD FEL NEDEN ÖLDÜRÜLDÜ

            Rand aelfinnler –yılanlara- saidindeki lekeyi nasıl temizleyebileceğini sormuştur. Yanıt olarak yılanlar ona bir bilmece vermiştir. Rand ise bu bilmeceyi bir tarihçi ve filozof olan Herid Fel’e sormuştur. Fel “bilmecenin ‘hem yüksek felsefe, hem doğal felsefe alanında tutarlı ilkeler’ sunduğunu söylemişti, ama onu eldeki soruna uygulamanın yolunu bulamamıştı. Fel bilmeceyi çözebileceği için mi öldürülmüştü? Rand yanıta dair bir ipucu bulmuştu, ya da bulabileceğini düşünüyordu, felaket ölçüsünde yanlış olabilecek bir tahmin.”  (H.Y.Blm. 14) Nitekim Rand saidini nasıl temizleyeceğini bulmuştur. “Eril yarıdaki lekenin zıt ikizini” bularak, ki bu Shadar Logoth’un şerri idi. (K.Y.Blm. 35) Yani doğal felsefe ve yüksek felsefe alanında tutarlı ilkeler sunan bilmece lekenin zıt ikizi ile ilgilidir.

            Bilmecenin tamamını bilmesek de Rand ile Herid Fel’in ne üzerine konuştuğunu biliyoruz. “Ya son gelişimde sorduğum soru? Herid? Herid?” “Ah. Evet. Ah, soru. Son ziyaret. Tarmon Gai’don,” der Herid. İlerleyen satırlarda söyledikleri çok önemlidir. “Son Savaş olamaz. Yenidendoğan Ejder Karanlık Varlık’ın zindanını, Yaratıcı’nın yaptığı kadar iyi mühürlese bile. Ki bunu yapabileceğini sanmıyorum. O Yaratıcı değil, biliyorsun…” “Yine de, biri tarafından mühürlenmesi gerek. Çark anlıyor musun?” der ve devamında Üçüncü Çağ yine geldiğinde zindanın delinebilmesi için sağlam olması gerektiğini anlatır ve sağlam kılacak olanın Çark olması gerektiğini ima eder. (K.L.Blm. 18)

            Herid Fel Rand’e “Karanlık Varlık’ın mühürleri ve Son Savaş meselelerini” çözdüğüne dair bir not gönderir. (K.L.Blm. 50) İşte bu sebeple öldürülür. Bir gholam ancak bu sebeple Fel gibi önemsiz bir adamı öldürmeye gönderilmiş olabilir. (K.L. Sondeyiş) Bunu yaptıran da kendisi gibi bir filozof ve teolog olan Moridin olmalıdır. Diğer Terkedilmişler onun önemini kavrayamazdı.

            Zindanı tamamen sağlam kılacak bir mühür ve Son Savaş ile saidini temizlemenin bir bilmece olarak bir arada sunulduğu bellidir. Aelfinnler sadece saidini temizlemenin yolunu değil, zindanı mühürlemenin ipucunu da vermiştir. İşte bu kadar tehlikeli olduğu için Herid Fel ortadan kaldırılmıştır. İşte bu sebeple erkenden anlaşılmasın diye Rand’ın aelfinnler ile görüşmesini Robert Jordan anlatmamıştır. Erkenden bazı şeyleri açık etmemek için. Saidini temizlemeye yardım eden güç, Delik’i tekrar kapatmaya da yardım edecektir. Bu Çark tarafından ayarlanmıştır.

            2.10. ZİNDAN

            Shadar Logoth yok olmuştur, ama onu yaratan daha engin güç olan hançer Fain’dedir. Tek başına Mashadar bile leke kadar enginken hançerin gücü zindanı kapatmaya yetecektir. Karanlık Varlık’tan kaynaklanan Gerçek Güç’ün üzerinde etki etmeyeceği bir güç… Fain’in zindanı mühürleyecek kişi olmasının ilk sebebi budur.

            İkinci sebep Ejder’in elindeki olanakların zindanı sağlam kılmaya yetmeyeceği gerçeğidir. Bu sebeple muhakkak başka bir etmen bunu başarmalıdır, ki bu çağın Son Savaş’ı olabilsin.

            Üçüncü sebep aelfinnlerin bu bilmeceyi sunması ve çözümü bulan Herid Fel’in öldürülmesidir. Gölge belli ki bundan korkmaktadır.

            Dördüncü sebep Moridin’in Fain’i öldürmeleri için Gri Adamlar ve Isam’ı görevlendirmesidir. Onun ölümünü çok gerekli bulmaktadır.

            Beşinci sebep Shaidar Haran ile tek baş edebilecek kişinin Padan Fain ve güçleri olmasıdır. O alt edilmeden Ejder kesinlikle yenilgiye uğrayacaktır.

            Altıncı sebep Çark’ın en azından binlerce senedir Fain-Mordeth’in ipliğini bükmesidir. Fel’de zindanı sağlam kılacak olanın Çark olduğunu ima eder.

            Yedinci sebep Padan Fain’in pek çok kez Gölge’yi yenebilecek şeyleri bildiğinden bahsetmesidir.

·         “Artık pek çok şeyi biliyordu, eski efendilerinin hiçbirinin şüphelenemeyeceği kadar çok.” (B.A.Blm. 11)

·         “Beni durdurmayı Gölge’nin kendisi istiyor.” (G.Y.Blm. 31)

·         “Gölge’nin beni durdurmak için gereken herşeyi yapacağından kuşku mu duyuyorsun?” (G.Y.Blm. 31)

·         “Artık yüce bir varlıktı. Kendi başına bir güç ve tüm diğer güçlerin ötesinde.” (G.A. Öndeyiş)

·         “… Aridhol’de, yeniden doğmuştu. Eski ve yeni düşmanları dümdüz etmek üzere.”  (G.A.Blm. 19)

·         “… Ben size yeryüzünü Gölge’den nasıl temizleyeceğinizi gösterebilirim, Büyük Lord.” (D.G.Blm. 46)

·         “Karanlığın Dostları beni takip ediyor, çünkü Gölge’nin nasıl altedilebileceğini öğrendim.” (D.G.Blm. 46)

Sekizinci sebep hançer-Yüzük, Mordeth-Grima-Saruman, Gollum-Fain ile olan benzerliklerin son halkasının hançer ile Fain-Mordeth’in zindanı mühürlemek için yok olacaklarını göstermesidir. Hatta bu sırada Ejder’in kanının Shayol Ghul kayaları üzerine akacağını bildiğimizden bunu yapacak olanın da Fain-Mordeth olmasını bekleyebiliriz. Bu da Ejder Kehanet’nin zorlu bir parçasının çözümüdür.

·         “Siyah üzerine kızıl, Ejder’in kanı boyar Shayol Ghul’ün kayasını. Kıyamet Kuyusu’nda kanı insanları kurtaracak Gölge’nin esaretinden.” (B.A.Blm. 26)

·         “Yenidendoğan Ejder’in Shayol Ghul’ün kayalarının üzerindeki kanı insanoğlunu Gölge’den kurtaracak.” (Y.E.Blm. 5)

·         “Shayol Ghul’ün kayaları üzerindeki kanı Gölge’yi yıkayıp temizleyecek. İnsanın kurtuluşu için feda edilecek.” (G.Y.Blm. 3)

            Daha evvel Rand’ın Shayol Ghul’de neden ölemeyeceğini ve ne yara alacağını açıklamıştık. Ejder’in kanı insanları kurtaracaksa ve Fain ile hançer zindanı onaracaksa, Ejder’i yaralayacak olan şeyin Fain olabileceği ve onun feda edileceği, muhtemelen hançer ile Kıyamet Çukuru’na düşeceğini düşünebiliriz. Tıpkı Yüzüklerin Efendisi’nin sonunun Yüzük ile Gollum’un Kıyamet Dağı’nın ateşlerine düşmeden Frodo’yu yaralaması gibi… Kehanetin bu kısmı da bu şekilde gerçekleşmiş olacaktır. Yine de bu şafağın neden iki kez sökeceğini ve yasın kimin için tutulduğunu açıklamaz. Onun açıklaması da başka şeylerle alakalıdır ki bunlar da ele alacağız.

Bu yazı Fantezi Edebiyat içinde yayınlandı. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Yorum bırakın